Повратак
Актуелности


strana: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  

Course #1

Дипломе из физике

12.06.2024.

Наши успешни физичари са дипломама са окружног такмичења.

Course #1

Хуманитарна акција

12.06.2024.

„Добра се дела познају по намери“
Свети Амвросије

За крај школске године још једна хуманитарна акција у сарадњи са друштвом за афирмацију инвалида „Феникс“.

Ученички парламент

Course #1

Дипломе из технике и технологије

10.06.2024.

Наши саобраћајци са освојеним дипломама на општинском и окружном такмичењу „Шта знаш о саобраћају“.

Course #1

Шаховска симултанка

10.06.2024.

Данас је у организацији чланова шаховске секције одржана симултанка између познате старопазовачке шахисткиње Саре Мијић и екипе Основне школе „23. октобар“, а поводом завршетка школске године.
Сара Мијић је ученица шестог разреда Основне школе „Симеон Араницки“ из Старе Пазове и поред бројних награда на турнирима у земљи и иностранству, у својој колекцији има три титуле шампиона Војводине и једну првака Србије у кадетској конкуренцији, а на недавно завршеном 17. Кадетско-омладинском фестивалу Шаховског савеза Србије у Параћину освојила је три медаље.
Да подсетимо, симултанка је игра у шаху где један играч (обично мајстор) игра одједном против више играча (у нашем случају десет).
Постоје три облика симултанке у шаху:
1. Један играч игра против више играча тако што се креће од табле до табле и сваки пут повуче по потез.
2. Један играч игра против више играча на већем броју табли, при чему нови играчи седају на табле оних који су поражени.
3. Алтернативна симултанка, у којој два играча играју с више противника тако што наизменично вуку потезе.
Правила симултанке:
Шаховске табле у сали постављају се најчешће у облику потковице. Мајстор има право да врати потез док не повуче потез на следећој табли, док играч мора повући потез кад мајстор дође до његовог стола. Такође, забрањено је да играч додирује фигуре кад мајстор није присутан. Обично мајстор има све беле фигуре, али то може бити предмет договора (код нас је било пола-пола). На симултанкама се обично не користе шаховски сатови.
Симултанка је успела ако мајстор реши у своју корист већину партија. На жалост школске екипе, то се десило и на нашој симултанци.

Чланови шаховске секције

Фотографије можете погледати у галерији сајта.

Course #1

Изложба ученичких радова 2024

10.06.2024.

У холу Основне школе „23. октобар“ постављена је, као и сваке године, изложба радова ученика петих, шестих, седмих и осмих разреда из предмета техника и технологија.

Радови се могу видети сваког радног дана у времену од 8:00 до 14:00.

Фотографије радова можете погледати у галерији сајта.

Course #1

Посета пољопривредном газдинству

07.06.2024.

Седмаци су ове недеље били у посети домаћинству другарице и друга из разреда, где су имали прилике да се упознају са техничким средствима у пољопривреди, о којима су учили на часовима технике и технологије.

Course #1

Ротари клуб из Чикага у посети нашој школи

06.06.2024.

Нашу школу су данас посетили представнице Ротари клуба из Чикага, председник Ротари клуба Чукарица, као и председник Ротари клуба Стара Пазова. Присуствовали су огледном часу на којем је презентовано знање из управљања и програмирања дрона и мБот робота. Екипе које су нас представљале на такмичењу „Фестивала знањем за будућност“ имале су прилику да покажу своје знање пред страним и домаћим представницима.
Ротари клубови широм Србије годинама уназад реализују акције које се тичу унапређења квалитета образовања. Један од важнијих пројеката поменутог клуба јесте и онај под називом „За лепшу школу“, а у оквиру којег су бројне образовне установе у земљи добиле дронове и мбот роботиће. Голубиначки ђаци једни су од оних који су извукли најбоље из ове донације – радом, трудом и залагањем успели су да освоје прву награду на државном такмичењу у управљању и програмирању дрона.
Ове ђаке данас су посетили представници Ротари клуба из Чикага, упознали се са радом и њиховим достигнућима, као и са начином на који су се припремали за такмичење. Гости из Чикага изразили су своје одушевљење напретком који су ученици постигли те похвалили менторку Татјану Саксу за посвећеност у раду са младима.
Уз рад, труд и подршку заједнице, Голубиначки ђаци доказали су да је могуће постићи велике успехе и бити пример другима у земљи. Њихов резултат на такмичењу није само признање за њихов рад, већ и мотивација за све младе да се укључе у сличне пројекте и следе своје снове, а за Ротаријанце доказ да чине праве ствари.

Фотографије можете погледати у галерији сајта.

Course #1

Мода и постери

31.05.2024.

Током маја су се ученици другог разреда на часовима енглеског језика бавили модом. Вредно су учили речи и описивали шта њихови другари носе. Ове недеље су били креативни и своје знање преточили у један леп постер.

Course #1

Мај - месец математике

27.05.2024.

У понедељак 27. маја у школском холу ученици и наставници обележили су „Мај - месец математике“. Ова манифестација, као традиционална национална манифестација, окупља велик број ученика и наставника љубитеља математике а ове године ученици наше школе заједно са својим наставницима математике, српског, ликовног и музиког су припремили занимљив математички програм за све узрасте, а највише за будуће петаке. Креативност и машту показали су ученици цртајући на часу ликовног значајне математичаре, након чега су проглашени и победници ликовног конкурса:
Прво место: Теодора Бокан,
Друго место: Сара Блажић и
Треће место: Лана Тришић и Николина Булић.
Ученици драмске секције су одглумили кратак скеч и насмејали публику а ученици ритмичке секције су одиграли једну плесну тачку. Кроз припремљен квиз знања ученици су показали своје знање.
И за крај, наставници који предају од 5. разреда искористили су прилику и представили су се ученицима 4. разреда јер ће брзо и септембар доћи.

Фотографије можете погледати у галерији сајта.

Course #1

Примена основних принципа психотерапијских концепата у учионици

23.05.2024.

Данас је у организацији издавачке куће Klett Србија у оквиру e-Образовне академије 2023/2024. одржан вебинар под називом „Примена основних принципа психотерапијских концепата у учионици“, а коме су присуствовали и наставници наше школе.
На овом стручном скупу предавач је била Љиљана Ковачевић, психолог и психотерапеут и председник Центра за лични раст и развој „Еуринома“. Аутор је и реализатор програма „Од хаотичне до хармоничне учионице“, акредитованог од стране ЗУОВ-а који се успешно спроводи од прошле школске године. Општи циљ програма је оспособљавање наставника и професора за примену принципа трансакционе анализе, психотерапијског модалитета који доприноси унапређењу квалитета наставног и васпитног процеса и пружа им облик адекватне заштите.
Kроз разговор са нашом гошћом, покушали смо да дамо одговор на следећа актуелна питања:
Како стићи од хаотичне до хармоничне учионице;
Које алате можете користити у раду са ученицима проблематичног понашања;
Како одржати новонастали систем.
Програм је водио добро познати и искусни телевизијски водитељ Милош Миловановић.